Zaczął się wrzesień, a wraz z wrześniem sezon chorobowy. Jest to czas, kiedy szczególnie powinniśmy zadbać o odporność, a jak wszyscy doskonale wiedzą, najlepiej sprawdzają się tutaj domowe sposoby, znane już przez nasze babcie. Cebula i czosnek, a może miód i imbir? Przekonaj się, czego nie może zabraknąć w Twoim domu.
Domowe sposoby na odporność
Jak już wspomnieliśmy, aby poprawić swoją odporność przed sezonem grypowym najlepiej jest stosować babcine, domowe metody! Kto z nas w dzieciństwie nie pił syropu z cebuli, czy mleka z czosnkiem. Zarówno cebula jak i czosnek posiadają działanie bakteriobójcze, dzięki czemu skutecznie zabezpieczają przed przeziębieniem. Dodatkowo posiadają one wiele cennych substancji odżywczych, w przypadku czosnku jest to między innymi allicyna, która dodatkowo sprawdza się w przypadku chorób układu oddechowego. A może herbata z miodem, cytryną i imbirem? Miód pomoże nam złagodzić objawy przeziębienia, sprawdzi się, gdy poczujemy pierwsze objawy infekcji gardła, zawiera też liczne, pozytywnie oddziałujące na kondycję zdrowotną enzymy. Cytryna, jak doskonale wszyscy wiemy jest cennym źródłem witaminy C, której w naszej diecie nie może w tym okresie zabraknąć. Z kolei imbir posiada właściwości rozgrzewające, łagodzi uporczywy kaszel, a także eliminuje bakterie. We wzmocnieniu odporności pomocne będą także zioła, jak bogaty w przeciwutleniacze czystek, a także czarny bez o działaniu przeciwzapalnym.
Jak uniknąć przeziębienia?
W uniknięciu przeziębienia pomoże nam również kilka prostych zasad, o których obowiązkowo powinniśmy pamiętać. Zacznijmy od zagadnień związanych ze snem. Istotna jest tu nie tylko ilość wypoczynku, ale dbałość o higienę, na przykład wietrzenie sypialni czy zmiany pościeli. Drobnoustroje żyjące w łóżkach są w stanie skutecznie obniżać odporność. Innym zagadnieniem jest po prostu mycie rąk, dzięki czemu łatwo usuniemy zarazki z dłoni: wykorzystać możemy do tego zarówno zwykłe mydło, jak i żele antybakteryjne. Odpornosć obniża nadmierna tkanka tłusczowa – pozbycie się nawet kilku kilogramów poprawi funkcjonowanie organizmu i zdolność bronienia się przed infekcjami. Pamiętajmy też, że stres nie jest naszym naszym sprzymierzeńcem – zmniejsza skuteczność pracy układu odpornościowego.
Jesienna suplementacja – zadbaj o potrzebne witaminy!
Jesień to moment, w którym powinniśmy bardziej zainteresować się zagadnieniami związanymi z dodatkową suplementacją. Na jakie składniki szczególnie należy zwrócić uwagę? Wymieńmy tutaj między innymi witaminę D. W dużej mierze pozyskujemy ja ze słońca – tego jednak w sezonie jesienno-zimowym jest coraz mniej. Jej brak objawia się zaówno spadkiem odpornosci, lecz też ciągłym uczuciem senności, przewlekłym zmęczeniem czy gorszym samopoczuciem. Warto zadbać o witaminę E, która uważana jest za przeciwutleniacz poprawiający ogólną kondycję organizmu. Na sam koniec wspomnijmy o probiotykach regulujących pracę jelit, gdzie znajduje się duża ilość dobrych bakterii odpowiadających za homeostazę i odporność organizmu. Możemy przyjmować je zarówno w formie tabletek, lecz bogate są w nie jogurty i kiszonki. Pamiętajmy, że suplementacja dla każdego powinna być dobierana w sposób indywidualny.
Pamiętajmy, że sezon jesienno-zimowy to czas, gdy szczególnie powinniśmy dbać o swoje zdrowie. Wystarczy kilka zmian, aby uchronić się przed chorobą!