Skuteczne odchudzanie opiera się na deficycie kalorycznym, czyli dostarczaniu organizmowi obniżonej podaży energetycznej w stosunku do dziennego zapotrzebowania. Taki sposób żywienia mobilizuje ciało do korzystania z tkanki tłuszczowej, w której znajdują się zapasy energetyczne. Jeżeli jednak dieta redukcyjna jest za bardzo restrykcyjna, może doprowadzić do zbyt gwałtownego spadku wagi oraz wielu niebezpiecznych powikłań. Odchudzanie powinno być przeprowadzane w przemyślany sposób, aby jego wpływ na organizm okazał się korzystny.
Spadek tempa przemian metabolicznych
Na tempo przemian metabolicznych w dużym stopniu wpływa regularność w dostarczaniu pożywienia do organizmu. Pomijanie posiłków może prowadzić do wahań poziomu hormonów, które odpowiadają za regulację procesów związanych z gospodarowaniem tkanką tłuszczową. Ilość spożywanych dziennie porcji jedzenia powinna być dobierana indywidualnie, z uwzględnieniem osobistych przyzwyczajeń oraz stylu życia. W takim modelu żywienia możliwa jest lepsza kontrola apetytu i głodu, a także uniknięcie wahań poziomu glukozy we krwi. Aby zapewnić efektywne funkcjonowanie procesów metabolicznych, nie wolno pomijać śniadań, rezygnować z kolacji oraz nadmiernie wydłużać przerw miedzy poszczególnymi posiłkami.
Zatrzymanie spadku wagi
Problemy z utrzymaniem spadku wagi również mogą wystąpić w przypadku zbyt gwałtownego chudnięcia. Najczęściej jest to powiązane z trudnością sprostania restrykcyjnej diecie, co prowadzi do podjadania między posiłkami. Brak kontroli nad przekąskami spożywanymi w ciągu dnia może być skuteczną przeszkodą przed utratą zbędnych kilogramów. Dotyczy to zarówno stałych pokarmów, jak i smakowych płynów – np. soków czy napojów. Podjadanie nawet drobnych porcji między posiłkami podnosi dzienny bilans kaloryczny, a na dodatek pokarmy te nie zapewniają dostatecznego odczucia sytości. Aby opanować takie zachowania, warto prowadzić dzienniczek żywieniowy i zapisywać w nim wszystkie przyjmowane produkty. W ten sposób uzyskać można lepszą kontrolę nad codziennym planem żywienia. Płyny natomiast warto uzupełniać wodą mineralną, niesłodzoną herbatą i kawą czy naparami ziołowymi.
Niedobory pokarmowe
Zbyt gwałtowne odchudzanie może utrudnić dostarczanie do organizmu niezbędnych składników pokarmowych, które powinny być przyjmowane w odpowiednich proporcjach. Powszechnie popełnianym błędem jest chociażby całkowita eliminacja tłuszczów, często obwinianych za przybieranie na wadze. Makroskładniki te rzeczywiście dostarczają największej ilości kalorii, jednak są przy tym niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – np. właściwej pracy mózgu i układu krążenia czy odpowiedniej syntezy hormonów. Wyeliminowanie tłuszczów z diety zakłóca równowagę całego ustroju, co obniża skuteczność odchudzania. Warto dostarczać do organizmu przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, zawarte w orzechach, pestkach, awokado, rybach morskich czy oliwie z oliwek. Niekorzystnym następstwem gwałtownego odchudzania są też niedobory witamin z grupy B i wielu składników mineralnych, które znajdują się w cennych źródłach węglowodanów. W diecie nie powinno więc zabraknąć grubych kasz, płatków owsianych czy pełnoziarnistego pieczywa.
Utrata beztłuszczowej masy ciała
Odchudzanie jest procesem ukierunkowanym na spadek masy ciała, jednak dotyczy to przede wszystkim redukcji tkanki tłuszczowej. Aby przy spalaniu tłuszczu nie doszło również do utraty tkanki mięśniowej, należy zaplanować odpowiednią aktywność fizyczną. Systematyczny ruch podnosi tempo przemiany materii, a także poprawia samopoczucie i chroni przed wieloma chorobami cywilizacyjnymi – miażdżycą, cukrzycą typu II czy depresją. Utrata beztłuszczowej masy ciała jest szczególnie niekorzystna dla kobiet, ze względu na ryzyko widocznego zmniejszenia piersi. Aby poprawić wygląd biustu w takiej sytuacji, warto zastosować krem Ovashape. Z opisem, składem oraz opiniami na temat tego produktu można się zapoznać w tym miejscu. Krem Ovashape kompleksowo poprawia wygląd piersi, ujędrniając je oraz powiększając.
Artykuł sponsorowany