W obecnych czasach wiele osób cierpi na różnego rodzaju choroby i schorzenia, które na pierwszy rzut oka są niewidoczne. Tak właśnie jest z insulinoopornością, która sieje spustoszenie przede wszystkim wewnątrz organizmu. Czym jest ta choroba? Jakie są objawy i przyczyny pojawienia się insulinooporności? Jaka dieta dla osób cierpiących na tę chorobę będzie najlepsza? Tego dowiesz się w poniższym artykule!
Czym jest insulinooporność?
Insulinooporność to choroba polegająca na tym, że organizm staje się oporny na działanie insuliny, czyli hormonu wytwarzanego przez trzustkę. Ten z kolei odpowiedzialny jest za metabolizowanie węglowodanów. Przez to właśnie organizm nie dostaje odpowiedniej ilości tego składnika, co sprawia, że ciało nie ma siły na jakikolwiek ruch. Insulinooporność to w takim razie stan, kiedy poziom insuliny w organizmie jest prawidłowy, jednak tkanka tłuszczowa, mięśnie, wątroba oraz inne tkanki organizmu nie reagują na działanie tego hormonu.
Jakie są objawy i przyczyny pojawienia się insulinooporności?
Objawy insulinooporności są bardzo podobne do tych, które występują przy cukrzycy. Chory może odczuwać głód po zjedzeniu obfitego posiłku, oddawać mocz częściej niż przeciętny człowiek oraz może być bardziej podatny na różne infekcje. Dodatkowo może się czuć bardzo zmęczonym. U kobiet dodatkowo pojawić się mogą problemy z miesiączkowaniem, natomiast zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn problemy związane ze spłodzeniem potomka. Objawem insulinooporności, który widać gołym okiem może być także tzw. brzuch insulinowy, który charakteryzuje się otyłością. Kiedy choroba jest w wyższym stadium, to mogą pojawić się ogólne problemy z prawidłową wagą. Insulinooporność może dawać objawy także na skórze poprzez przyciemnienie skóry w okolicach pach, szyi oraz dłoni. Jeśli chodzi o przyczyny pojawienia się tej choroby, to jest to przede wszystkim nadwaga i otyłość, przypadki cukrzycy typu 2 w rodzinie oraz siedzący tryb życia. Bardziej narażone na pojawienie się insulinooporności są osoby, które mają stwierdzony stan przedcukrzycowy, cukrzycę ciążową, urodziły się małymi dziećmi, tj. poniżej czterech kilogramów, a także te, które mają nadciśnienie tętnicze oraz choroby układu krążenia lub zespół policystycznych jajników.
Dieta dla insulinoopornych
Zmiana diety jest jednym ze sposobów leczenia insulinooporności, dlatego warto o nią zadbać. Produkty powinny być jak najmniej przetworzone oraz zawierać niski indeks i ładunek glikemiczny. Posiłki powinny być spożywane o regularnych porach, a zalecane jest, aby stawiać przede wszystkim na: owoce, niektóre suszone owoce, warzywa, nabiał, pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso, ryby, jajka, oleje roślinne, masło, orzechy, pestki oraz nasiona. Unikać należy produktów, które mają wysoki indeks glikemiczny oraz są mocno przetworzone, np. dojrzały banan, arbuz, melon, owoce z puszki i kandyzowane, suszone figi, daktyle, żurawina, rodzynki, cukier, ciasta i miód oraz produkty zbożowe pszenne, między innymi drobne kasze, ryż oraz makaron.
Teraz już z całą pewnością wiesz, czym jest insulinooporność, jakie są jej objawy oraz przyczyny pojawienia. Koniecznie na bieżąco wykonuj zlecane przez lekarza badania, dbaj o swoje zdrowie fizyczne i psychiczne oraz dietę. Ważne jest, aby przestrzegać kilku zasad, aby codziennie czuć się dobrze!