Zdrowy kręgosłup jest podstawą zdrowego organizmu, a kiedy zaczyna boleć, to znak, że należy coś z tym zrobić. Istotnymi witaminami dla kości są: A, B, C i D, ważny jest również wapń i kwasy tłuszczowe omega-3. Wcześniej pisaliśmy o wpływie kuchni na kręgosłup, dziś prezentujemy kilka przepisów na zdrowy kręgosłup!
Śniadania i kolacje
Mówią, że pierwszy posiłek w ciągu dnia jest najważniejszy i my się z tym absolutnie zgadzamy!
Grahamka z białym serem i ogórkiem:
- grahamka – 1 sztuka,
- margaryna – 5 gramów,
- twaróg półtłusty – 60 gramów,
- ogórek świeży – 50 gramów,
- kefir – 200 ml.
Przepis: Nożem rozetnij bułkę na pół, posmaruj ją margaryną (nie masłem, ponieważ tłuszcze zwierzęce negatywnie wpływają na kręgosłup!). Na kanapki połóż twaróg w plastrach. Ogórka możesz pokroić w plasterki i położyć na ser lub pokroić go w słupki i zjeść osobno. Popij wszystko kefirem.
Pasta z twarogu i bananów:
- grahamka – 1 sztuka,
- twaróg półtłusty – 100 gramów,
- jogurt naturalny – 50 gramów,
- banan – 120 gramów,
- miód – 5 gramów.
Przepis: Do miseczki włóż twaróg i jogurt naturalny, wymieszaj. Następnie dodaj pokrojonego banana i miód. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Jeśli nie masz miksera, to rozdrobnij banana widelcem i wymieszaj. Kładź pastę na przekrojoną bułkę.
Obiad
Główny posiłek musi być znacznie bardziej obfity, więc prezentujemy przepis:
Dorsz zapiekany z brokułem i mozzarellą:
- dorsz świeży – 200 gramów,
- brokuł – 300 gramów,
- mozzarella – 125 gramów,
- ziemniaki – 225 gramów,
- sól – 2 szczypty,
- pieprz czarny – 2 szczypty,
- czosnek granulowany – 2 szczypty,
- tymianek – 1 szczypta,
- oliwa z oliwek – 10 gramów.
Przepis: Ziemniaki umyj i obierz ze skórki, włóż do wcześniej osolonej wody i ugotuj. Dorsza umyj i połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W tym momencie możesz włączyć piekarnik: 180° – termoobieg lub góra/dół. Rybę posyp resztą soli, pieprzem, czosnkiem granulowanym i tymiankiem. Brokuł umyj, pokrój na różyczki i ułóż na blaszce obok dorsza. Wszystko skrop oliwą z oliwek. Kiedy piekarnik będzie już nagrzany, wstaw do niego blaszkę i ustaw budzik na za 20 minut. Mozzarellę pokrój na plastry. Po 20 minutach wysuń blaszkę i na kawałkach brokułu oraz na rybie ułóż ser. Wstaw do piekarnika na kolejne 10 minut. Po tym czasie wyjmij danie i ułóż na talerzu. Ugotowane ziemniaki odcedź i podaj na talerzu obok ryby. Smacznego!
Deser
Na koniec mamy dla Ciebie banalnie prosty do zrobienia deser!
- figa świeża – 2 sztuki,
- jogurt naturalny – 100 gramów,
- migdały – 20 gramów,
- miód – 5 gramów.
Przepis: Figi rozkrój na pół, wydrąż z nich miąższ i wsadź go do miseczki. Dodaj jogurt naturalny i miód, wymieszaj. Na górę połóż rozdrobnione migdały.
Dieta dla zdrowego kręgosłupa nie musi być trudna i mamy nadzieję, że udowodniliśmy to powyższymi przepisami. Teraz już wiesz, co jeść, żeby wzmocnić kręgosłup!