Kawa jest najpopularniejszym napojem świata – miejsca ustępuje jedynie wodzie. Każdego dnia na całym globie wypijanych jej jest blisko dwa i pół miliarda filiżanek. Jaki wpływ na nasze samopoczucie i zdrowie ma kawa? Dlaczego warto ją pić?
O pobudzeniu i gotowości. Kawa napojem bogów
Zacznijmy od oczywistości. Kawa pobudza — jedna filiżanka pomaga uporać się ze zmęczeniem, przyspiesza procesy myślowe, umożliwia koncentrację, ułatwia kojarzenie faktów.
Te niezwykłe właściwości kawa zawdzięcza kofeinie, która pobudza korę mózgową i ośrodki podkorowe. Co ciekawe, wypicie kawy uwalnia dopaminę, czyli hormon szczęścia i dobrego samopoczucia. Powoduje również wyrzut adrenaliny, czyli hormonu pobudzającego nas do aktywności, zwanego również hormonem ucieczki.
W czasach zamierzchłych adrenalina była nam potrzebna do tego, aby uchronić się przed niebezpieczeństwem — pozwalała skoncentrować mózg na poszukiwaniu drogi wyjścia, przyspieszała pracę serca i przepływ krwi, co umożliwiało podjęcie wysiłku fizycznego, np. w walce z drapieżnikiem. W dzisiejszych czasach mało kto musi walczyć gołymi rękami z niedźwiedziem, ale odpowiednia dawka adrenaliny z pewnością przydaje się przed prezentacją w pracy, wystąpieniem publicznym, czy też egzaminem.
Kawa na trawienie i szybszą przemianę materii
Kawa przyspiesza perystaltykę jelit. Dzięki temu znacznie szybciej trawimy spożyty posiłek. Ponadto kawa przyspiesza spalanie tłuszczu — wedle niektórych badań nawet o 20%. Dlatego polecana jest osobom na diecie, które mogą ją pić bez obaw. Kawa — jeśli nie dodamy do niej cukru, mleka i nie jest sztucznie aromatyzowana — pozbawiona jest kalorii. Należy jednak zaznaczyć, że jakość kawy ma olbrzymie znaczenie w kontekście odchudzania. Jeśli chcesz skorzystać z pełni jej możliwości, sięgaj po świeżo palone ziarna najlepszych gatunków kawy. Możesz na tym tylko zyskać, również pod względem doznań smakowych.
Kawa zwiększa poczucie szczęścia?
Kawa powoduje krótkotrwałe podniesienie się poziomu wspomnianej dopaminy, ale również serotoniny — ten drugi hormon odpowiedzialny jest za dobre samopoczucie psychiczne. U osób chorujących na depresję występują zaburzenia wydzielania serotoniny. Picie kawy nie ustrzeże nas przed depresją, ale z pewnością wspomoże w walce z chwilową chandrą. Kojący zapach kawy stosowany jest w aromaterapii. Zatrzymanie się na moment by wypić ciepły kubek pysznego, pobudzającego napoju pomaga się odseparować od problemów.
Kawa pobudza również libido
Kawa od czasu Majów znana jest jako afrodyzjak. Zwiększając ukrwienie komórek całego ciała, pobudzając mózg i poprawiając humor sprawia, że mamy większą ochotę na seks. Najnowsze badania potwierdzają, że zdrowi mężczyźni wypijający ok. 2-3 filiżanek kawy każdego dnia, niemal nigdy nie mają problemów z potencją.
Kawa palona przeciwko starzeniu
Nieprzetworzone jeszcze ziarna kawy zawierają ponad 1000 antyoksydantów, czyli substancji zwalczających wolne rodniki odpowiedzialne za procesy starzeniowe. Po paleniu, część z nich ulega utlenieniu, jednak nadal kawa pozostaje jednym z najlepszych źródeł antyoksydantów w naszej diecie. Dzięki zawartości kwasu chlorogenowego i kawowego pozostaje jednym z najzdrowszych napojów świata. Jeśli zależy nam na odmładzających właściwościach, powinniśmy sięgać po kawę paloną, najlepiej Robustę. Unikajmy wszelkich mieszanek typu 3 w 1, rozpuszczalnych i smakowych (tj. sztucznie aromatyzowanych).
Ochrona przed promieniami UV
Absolutnie kawa nie zastąpi stosowania kremów z wysokim filtrem UV, jednak poleca się wypić małą czarną przed ekspozycją na słońce. Substancje zawarte w dobrej jakościowo kawie wspierają regenerację tkanek, zapobiegają jej mikrouszkodzeniom. Dodatkowo kawa sprzyja urodzie — doskonale się sprawdza jako wsparcie w walce z wypryskami i stanami zapalnymi. Znów jednak należy zwrócić uwagę na jej jakość. Dodanie dużej ilości mleka i cukru nawet do świeżo palonej, świetnej kawy sprawi, że zniwelujemy część jej dobroczynnych właściwości. I zabijemy jej wyjątkowy smak.
Kawa na zdrowe włosy, skóra i paznokcie
Nie tylko picie kawy korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pozostałości po kawie, czyli fusy, warto wykorzystywać w domowym SPA. Mielona kawa doskonale peelinguje skórę, jednocześnie jej nie podrażniając, świetnie sprawdza się w walce z cellulitem. Płukanka z kawy wzmacnia włosy, a wcieranie jej w skórę głowy pobudza mikrokrążenie i może wspomóc w kuracjach zapobiegających utracie włosów.
Zdrowie w młodości, zdrowie na starość — wszystko dzięki kawie
Od lat prowadzone są liczne badania na temat wpływu ilości wypijanej kawy na profilaktykę takich chorób jak Alzheimer, Parkinson czy cukrzyca. Wszystkie wskazują, że regularne spożywanie dobrej jakościowo kawy palonej znacznie zmniejsza ryzyko zachorowań na te choroby, a to dzięki dobroczynnemu działaniu na układ nerwowy. Co ciekawe, najlepsze wyniki w walce z cukrzycą przynosi kawa bezkofeinowa.
Masz alergię? Sięgnij po kawę
Osoby chorujące na astmę i alergie sezonowe mogą odczuwać ulgę po wypiciu filiżanki kawy. Powodowane jest to faktem, że obniża ona stężenie histaminy w organizmie, a poza tym, rozszerza oskrzela. Obie te właściwości sprawiają, że zmniejsza się częstotliwość występowania ataków duszności, jak i ich nasilenie.
Chroń swoje zęby dzięki kawie
Niegdyś uważano, że kawa negatywnie wpływa na uzębienie, w szczególności jego koloryt. Jednak w czasach, gdy dysponujemy szczoteczkami sonicznymi i stomatologicznymi pastami do mycia zębów, nie ma co się obawiać odbarwień związanych z piciem rozsądnej ilości kawy. Co więcej, okazuje się, że napój ten powstrzymuje rozwój bakterii odpowiedzialnych za próchnicę zębów i wykazuje właściwości antybakteryjne, dzięki czemu niweluje nieświeży oddech.
Zdrowa kawa to kawa pita z umiarem
Pozytywne oddziaływanie kawy na nasze zdrowie jest wszechstronne, jednak musimy pamiętać o tym, że zawsze najważniejszy jest umiar. Specjaliści zalecają, aby nie spożywać więcej jak 3-4 kubki kawy dziennie. Będąc ścisłym, powinniśmy sumować zawartość kofeiny w kolejnych pitych przez nas kawach i nie przekraczać granicy 400 mg kofeiny. Kobiety w ciąży i matki karmiące powinny tę wartość dzielić przez pół, a najlepiej jeszcze wcześniej skonsultować się z lekarzem prowadzącym. Chociaż ciąża i karmienie piersią nie jest przeciwwskazaniem do spożywania kawy wedle najnowszej wiedzy, pewne jest że pewna ilość kofeiny (jeśli spożywanej jej jest bardzo dużo) może przedostawać się przez łożysko do krwioobiegu dziecka.
Arabica zawiera mniej kofeiny niż Robusta, a kawa palona na jasno ma jej więcej niż palona na ciemno. Najwięcej kofeiny zawiera oczywiście kawa w formie espresso — to aż 60 mg na 30 ml. Co ciekawe, cappuccino nie ustępuje jej znacznie pod względem zawartości kofeiny, ale zwiększa się objętość płynu, który musimy wypić — w 250 ml kawy z pianką znajdziemy ok. 55 mg kofeiny.
Espresso ma działanie szczególnie pobudzające ponieważ pije się je „na raz”, a kawy przedłużane typu lungo, cappucino czy americano spożywamy przez kilka-kilkanaście minut, dlatego kofeina stopniowo wpływa na nasz organizm.
Zaleca się, aby nie spożywać kawy późnym popołudniem, ponieważ może to prowadzić do zaburzenia wydzielania melaniny, czyli hormonu snu i tym samym, powodować problemy z bezsennością. Osoby z nadciśnieniem także powinny kontrolować ilość wypijanej kawy, ale wbrew popularnemu mitowi, nie muszą z niej całkowicie zrezygnować. Jedna filiżanka kawy pita z rana — jeśli lekarz nie zaleci inaczej — nie wpłynie negatywnie na samopoczucie, a wręcz może pozytywnie wpłynąć na ogólne zdrowie.
Zdecydowana większość ludzi może bez przeszkód pić kawę w umiarkowanych ilościach, cieszyć się jej smakiem i fantastycznym wpływem na samopoczucie. Korzystajmy z tego! To co, mała czarna?